FREELANCE ÇALIŞMAK
FREELANCE NEDİR?
Sözlük Tanımına Bakarsak;
“Freelance: serbest çalışmak demektir. Kelime, İngilizce “bağımsız savaşçı” anlamına gelir. Genel anlamıyla, bağımsız çalışan kişi demektir; Türkiye’deki resmi karşılığı serbest meslek erbabı olarak geçmektedir. Bilinenin aksine freelance yan gelip yatma amacında değildir, ay sonunda maaş veren biri olmadığı gibi başında bekleyip neyi nasıl yapacağına karışan biri de yoktur, normal işçi ile farkı budur. Geçim sıkıntısı yine vardır fakat sevdiği işi istediği boyutta yapma özgürlüğüne sahiptir.
Özellikle grafik tasarım çalışmaları, çevirmenler, Tasarım projeleri, Web sitesi gibi alanlarda çokça görülür. Freelance çalışan kişi, kazancını maaşla değil, yaptığı iş üzerinden fiyatlandırarak ya da saatlik çalışma karşılığı ile elde eder. Çalışma saatleri de kişinin isteğine göre değişir. Freelance çalışan, işverenin sadece işini yapmakla yükümlüdür, sigorta ve diğer ihtiyaçları müşteriyi ilgilendirmez. Freelance çalıştırmak bazı firmaların dönemlik olarak tercih ettiği bir yoldur; aşırı iş yığılması durumunda veya çok üst kalite iş gerektiği durumlarda freelance çalışan aranır. Freelance çalışan, daha hızlı ve sorunsuz çalışabilir ki işverenler için bu avantajlı bir durum oluşturur.
Özellikle devlet kurumlarında çalışanların veya öğrencilerin serbest iş yaptığı görülür. Fakat bir kişiye freelance denilmesi için “free” kelimesini özellikle vurgulayarak bir kuruma bağlı olmadan çalışması önceliklidir. Yılda bir kere ek iş yapan bir memur freelance sayılmaz.
Freelance esasen; bir yaşam tarzıdır. Freelance olmak patronlardan kurtulmak ve kendi başına hayatta kalabilmek demektir. Birilerinin arkasına saklanıp güvence almak değil, risk almak demektir.” Kaynak
Şimdi gerçek hayattaki karşılığına bakarsak,
BAŞLANGIÇ SÜRECİ:
Her ne kadar tanımlarda özgür çalışmak, yada daha verimli çalışmak olarak görülse de, asıl sebep ek gelir ihtiyacı, yada ülkemizde çoğunlukla olan alanında iş bulamama durumlarında ortaya çıkıyor,
İşe başladığınızda kimse size elinde iş vs. projelerle gelmeyecek, Yeterli çevreniz veya iyi bir iş geçmişiniz yoksa iyi kazandıran sabit müşteriler bulmak biraz zamanınızı alabilir.
Öncelikle kendinizi tanıtmak için en klasik yöntem olarak bir kartvizitiniz olmalı ki iş ile ilgili görüşmelerde numaranızı vermek yerine kartvizitiniz ile daha iyi bir etki yaratabilirsiniz.
NASIL FREELANCE TASARIM İŞİ BULUNABİLİR?
Freelance Grafik – Web tasarımcılar genellikle eş-dost yardımıyla iş yapıp pazarlamaya ihtiyaç duymayacaklarını düşünürler ancak, maalesef bu çoğunlukla başarısızlıkla sonuçlanır.
Potansiyel müşteriler için öncelikle kendinizi tanıtmanız gerekir bunun içinde;
Sosyal Medyadan pazarlamayı kullanın
- Web Sayfası açın(bunun için açık kaynak kodlu yazılımları kullanarak biraz araştırmayla başarılı olabilirsiniz, wordpress, joomla, drupal gibi içerik yönetim sistemleri kullanabilirsiniz.)
- Portfolyonuzu oluşturun (Müşterilere Referans işler göstermek önemli bir adımdır)
- Kartvizit ve broşür gibi araçlarla elinizden geldiği kadar potansiyel müşterilerinize ulaştırın.
- İnternet üzerinden tasarım ihtiyacı olabilecek potansiyel firmaları tespit ederek onlara ulaşmaya çalışın
- Sektör trendlerini inceleyerek, buna yönelik pazarlama yapın.
- İnsanları aramaktan, servisinizi teklif etmekten kaçınmayın, aldığınız işi güzel ve zamanlamalarına uyarak yaparsanız, o zaman insanlar sizi tavsiye etmeye başlar ve sabit müşterileriniz artmaya başlar. Sabırlı olun …
İŞLERİ BULDUK SONRASI
Müşterilere karşı sabırlı olmalısınız, acil iş isteyen müşteriler, kararsız müşteriler, vs. birçok sabrınızı zorlayacak etken olacak, asla şikâyet ve dedikodu yapmayın, sabırlı olun ve işinizi yapmaya devam edin.
Bu sayede iş yaparken sizi zorlayabilen müşteriler daha sonra sizi tavsiye eden bir aracıya dönüşebilir ve bu sayede birçok iş alabilirsiniz.
TRENTLERİ TAKİP EDİN.
Tasarımlar ve stiller her zaman değişiyor, ve bugün trend dediğiniz şey 6 ay sonra kimsenin hatırlamadığı bir hal alabiliyor. Gelişmeleri takip edin.
PROFESYONEL AĞLARDA YER ALIN
İnstagram, Twitter, Facebook gibi Sosyal ağlarda ve Linkedin, Behince, gibi profesyonel ağlarda yer alarak orada profesyonellerle iletişime geçerek etkinlikleri takipte kalın.
İŞLERİ ASLA KÜÇÜMSEMEYİN
İşe başladığınızda kimse size büyük işler vermeyecek büyük ihtimalle küçük projelerle başlayacaksınız, asla işi küçümseyip özensiz yapmayın. Ve asla teslim sürelerini geciktirmeyim. Bu işler de referanstır ve size çok daha büyük işler getirme potansiyeli vardır.
PRATİK YAPIN
İşleriniz azaldığında yarım kalan projelere bitirebilir, yeni trendler üzerinde araştırma ve pratik yapabilirsiniz.
Ücretli – Ücretsiz Online eğitim veren platformlarda alanınızda eğitimler alabilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz.
Ama tüm Bunları başlamadan Önce Kendinize şu soruları sormanızda fayda var,
- Her ay geçinmek için kaç paraya ihtiyacım var?
- Kendi işimi yürütmek için eğitim ve motivasyonum var mı?
- Uzmanlaşmak istediğim alan ne?
- Ne tarz müşteriler ile çalışmak istiyorum?
- İnsanlarla rahat iletişim kurabilir miyim?
- Stres altında çalışabilir miyim?
Ve Bu girişim olumsuz sonuçlanırsa bir alternatifim var mı?