Bulut Bilişim Nedir?

Loading

Basit bir ifadeyle, bulut bilişim, BT altyapınızı satın almak yerine kiralamanıza olanak tanır. Şirketler veritabanlarına, yazılımlara ve donanıma büyük yatırım yapmak yerine, bilişim güçlerine internet ya da bulut üzerinden erişip kullandıkça ödeme yapmayı tercih ediyorlar. Bu bulut servisleri artık sunucular, depolama, veritabanları, ağ iletişimi, yazılım, analitik ve iş zekasını içeriyor, ancak bunlarla sınırlı değil.

Bulut bilişim, işletmelerin BT çözümlerini geliştirmesine, yenilemesine ve desteklemesine olanak tanıyan hız, ölçeklenebilirlik ve esneklik sağlıyor.

Bir şirket “buluta taşınmayı” tercih ettiğinde bu, şirketin BT altyapısının şirket dışında bulut bilişim sağlayıcı tarafından muhafaza edilen bir veri merkezinde depolanacağı anlamına gelir. Sektör lideri bir bulut sağlayıcının müşterinin BT altyapısını yönetme, uygulama yazılımlarını entegre etme ve pazar taleplerine uygun davranmak için yeni yetenekler ve işlevler geliştirme sorumluluğu vardır.

Bulut bilişim müşterilere daha fazla çeviklik, ölçek ve esneklik sunar. Müşteriler, eski BT sistemlerine para ve kaynak harcamak yerine daha stratejik görevlere odaklanabilirler. Önden büyük bir yatırım yapmadan ihtiyaç duydukları bilişim kaynaklarına hızla erişebilir ve yalnızca kullandıkları kadarı için ödeme yapabilirler.

Bulut bilişim avantajları

Tüm sektörlerde işletmeleri bulutu tercih etmeye yönlendiren bazı trendler söz konusudur. Pek çok kurum için mevcut iş yapma yöntemleri büyüme için çeviklik sağlamaya uygun olmayabilir ya da rekabet etmek için gereken platformu veya esnekliği sunamayabilir. Artan sayıda dijital işletme tarafından oluşturulan verilerin patlaması, veri merkezi depolamanın maliyetini ve karmaşıklığını yeni seviyelere doğru zorlar ve BT’nin yeni becerilere ve analitik araçlarına ihtiyaç duymasına neden olur.

Modern bulut çözümleri, şirketlerin dijital çağın zorluklarıyla başa çıkmasına yardımcı oluyor. Kurumlar, BT altyapılarını yönetmek yerine daha hızlı ve karmaşık bir iş ortamına hızla yanıt verebiliyor.

Bulut bilişim, aşağıdaki alanlar dahil olmak üzere geleneksel bilgi teknolojisine üstün bir alternatif sunuyor:

  • Maliyet; sermaye giderlerini ortadan kaldırın
  • Hız; geliştirme ve test için anında alan kullanıma açın
  • Küresel ölçek; esnek olarak ölçeklendirin
  • Üretkenlik; daha fazla iş birliği, öngörülebilir performans ve müşteri izolasyonu
  • Performans; bulut yerel iş yükleri için daha iyi fiyat/performans
  • Güvenilirlik; tüm servislerde hataya dayanıklı, ölçeklenebilir, dağıtılmış sistemler

Kaynak: https://www.oracle.com/tr/cloud/what-is-cloud-computing/

Normalde yalnızca kullandığınız bulut hizmetleri için ödeme yaptığınızdan işletim maliyetlerinizi düşürebilir, altyapınızı daha verimli bir şekilde çalıştırabilir ve değişen iş gereksinimlerinize uygun şekilde ölçeklendirme yapabilirsiniz.

Kaynak: https://azure.microsoft.com/tr-tr/overview/what-is-cloud-computing

Bu konuda 2004 yılından beri bilişim sektöründe hizmet veren

Dia Yazılımın Tüm ERP Çözümleri ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için

https://www.dia.com.tr