Clickbait Nedir?

Loading

Clickbait (Türkçesi tık tuzağı), dikkat çekmek ve kullanıcıları bu bağlantıyı izlemeye ve bağlantılı çevrimiçi içeriği okumaya, görüntülemeye veya dinlemeye ikna etmek için tasarlanmış köprü metni veya küçük resim bağlantısı kullanan bir yanıltıcı reklam biçimi. Haber sitelerinin okuyucularını meraklandırmaya yetecek kadar bilgi sağlayan, ancak bağlantılı içeriğe tıklamadan meraklarını tatmin edecek kadar yeterli olmayan “merak boşluğundan” yararlanmayı amaçlayan bir tanıtımdır. Tıklama tuzağı başlıkları, sunulan içeriği doğru bir şekilde yansıtmayan ikna edici ifadeler kullanarak bir sahtekârlık unsuru ekler. Terimin “-bait” kısmı, bir oltanın bir ayartma (yem) tarafından gizlendiği, balıkta yutulması arzu edilen bir şey olduğu izlenimini veren oltaya gelme gibi bir benzetme yapar.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Clickbait

Bu sözlük tanımı Ama bir internet kullanıcısı olarak baktığımız zaman birbirinin tasarım ve altyapı olarak birbirinin kopyası on binlerce sitenin aynı yöntemle bizlerin vaktini çaldığını görürüz (çoğunlukla Haber Siteleri). Yıllarca ulusal yayın yapan siteler dahi bu yöntemi uyguluyor. Geçmişte gazetelerde manşetler için uygulanan yöntemi haberlerin çoğunluğuna uygulanıyor. Ayrıca Youtube ve diğer Sosyal medya mecralarında da örneklerine rastlıyoruz.

Çoğu sitede kopyala yapıştır yapan internet editörleri güncel konular üzerinden okuyucu çekmek için yapılan dikkat çekme yarışında o kadar kalitesiz çöp içeriğe maruz kalıyoruz ki. Birçok siteye içeriği doğru olsa dahi girmek istemiyoruz.

İşin teknik kısmına girerek; Çevrimiçi Reklamcılık geliri, Seo, hemen çıkma oranı, Vs. gibi konuları da anlatıma katar isek yazı fazlasıyla uzun hale gelecek.

Örnekleme yaparsak; Belirli bir Güruhunun gururunu okşayan haberler gibi;

Bunu Siyasete, futbol taraftarlığına, Memleketçiliğe, kısacası her türlü gruba uygulanabilir bir yöntemdir Clikbait.

Buna karşı oluşan mecralarda yok Değil Limon Haber benzeri oluşumlarda bu haberlere karşı gerçek ve akılcı paylaşımlar yapıyorlar.

Bunun dışında www.teyid.org gibi sitelerden de kafa karışıklığı yaratan haberlerin çoğuna açıklık getirebilirsiniz.

Kaynaklar

https://eksisozluk.com/clickbait–4349931

https://tr.wikipedia.org/wiki/Clickbait

http://platform24.org/yazarlar/3219/clickbait-rejimi–nasil-isliyor-ve-neden-care-degil